Actualitate

Week-end plin pentru pompierii călărașeni/100 de intervenții în trei zile

 

pompieri

100 de intervenții în trei zile: incendii de miriști și vegetație uscată, incendii la gospodării, intervenții de tip SMURD, intervenții la accidente rutiere, misiuni de recunoaștere, educare și instruire în domeniul situațiilor de urgență și multe altele

Intervenţie la incendiu de vegetație uscată în comuna Lehliu, pe izlazul localității

Pompierii militari din cadrul Secției Lehliu Gară au acţionat prompt pentru stingerea incendiului cu două autospeciale de capacitate mărită timp de aproximativ două ore și 35 de minute, lichidând arderea în limitele găsite.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompieri  la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată care a folosit o sursă de aprindere pentru a genera arderea vegetației uscate de pe izlaz

În data de 06.08.2016, ora 11.53, două echipaje specializate de stingere din cadrul Secției Lehliu Gară au fost solicitate să acţioneze pe raza comunei Lehliu, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, care se manifesta pe un teren agricol,  proprietate aparținând domeniului public al localității (izlaz comunal).

La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi cu fum pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare. Trebuie menționat și faptul că din cauza vântului exista riscul ca arderea să se propage la culturile din apropiere și la mai multe grajduri de animale.

Pompierii militari din cadrul Secției Lehliu Gară s-au deplasat la această intervenţie cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului timp de aproximativ două ore și 35 de minute.Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompieri  la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată care a folosit o sursă de aprindere pentru a genera arderea vegetației uscate de pe izlaz.

În urma incendiului au ars aproximativ douăzeci de hectare de vegetație uscată, nefiind înregistrate pagube materiale.Exista posibilitatea ca arderea să se extindă la culturile de porumb din imediata vecinătate, cât și  și la alte miriști și suprafețe de vegetație uscată din apropiere, însă pompierii militari au intervenit prompt şi au lichidat incendiul în limitele găsite, eliminând pericolul în timp util.

Intervenţie la incendiu de miriște în satul Înfrățirea, comuna Dor Mărunt

Două echipaje de pompieri militari din cadrul Secției Lehliu Gară au acţionat pentru stingerea incendiului cu două autospeciale de capacitate mărită timp de o oră și 45 de minute, lichidând arderea în limitele găsite

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompieri  la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată care a folosit o sursă de aprindere pentru a genera arderea miriștii de grâu

 În data de 07.08.2016, ora 17.05, două echipaje specializate de stingere din cadrul Secției Lehliu Gară au fost solicitate să acţioneze pe raza satului Înfrățirea, comuna Dor Mărunt, pentru stingerea unui incendiu de miriște de grâu, care se manifesta pe un teren agricol, proprietate privată, aparținând unei societăți comerciale cu profil agricol,

La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi cu fum dens pe o suprafață de aproximativ 80 de hectare. Trebuie menționat și faptul că din cauza vântului exista riscul ca arderea să se propage la vecinătăți.

Pompierii militari din cadrul Secției Lehliu Gară s-au deplasat la această intervenţie cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului timp de aproximativ o oră și 45 de minute.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompieri  la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată care a folosit o sursă de aprindere pentru a genera arderea miriștii de grâu.

În urma incendiului au ars aproximativ optzeci de hectare de miriște de grâu, nefiind înregistrate pagube materiale.

Intervenţie la incendiu de miriște în comuna Borcea

Pompieri militari din cadrul Gărzii de Intervenție Borcea au acţionat pentru stingerea incendiului cu două autospeciale de capacitate mărită timp de două ore și 15 minute, lichidând arderea în limitele găsite

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompieri  la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată care a folosit o sursă de aprindere pentru a genera arderea miriștii de grâu

În data de 07.08.2016, ora 19.16, două echipaje specializate de stingere din cadrul Gărzii de Intevenție Borcea au fost solicitate să acţioneze pe raza localității, pentru stingerea unui incendiu de miriște de grâu, care se manifesta pe un teren agricol, proprietate privată, aparținând unei societăți comerciale cu profil agricol din localitate,

La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi cu fum dens pe o suprafață de aproximativ 25 de hectare de miriște, existând riscul, ca din cauza vântului puternic, arderea să se propage la vecinătăți.

Pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenție Borcea s-au deplasat la această intervenţie cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului timp de aproximativ două ore și 15 minute.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompieri  la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată care a folosit o sursă de aprindere pentru a genera arderea miriștii de grâu.

În urma incendiului au ars aproximativ 25 de hectare de miriște de grâu și aproape cinci hectare de vegetație uscată, nefiind înregistrate pagube materiale.

Recomandări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Călărași                   

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.   

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

– izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

– asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

 Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii; singerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de aparare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007.

 Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

 În condiţiile respectării, după caz, a prevederilor mentionate mai sus, primarul transmite un exemplar din permisul de lucru cu focul celui care solicită permiterea executării arderii miriştii, vegetaţiei uscate sau resturilor vegetale, iar pe cel de-al doilea serviciului public voluntar pentru situatii de urgenţă.

Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetatţa uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

 În perioada coacerii şi până la recoltare se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişte, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele de alimentare cu carburanţi, precum şi în apropierea acestora la o distanţă mai mică de 100 m. În aceste locuri se vor planta indicatoare de interzicere FUMATUL OPRIT, NU FOLOSI FOC DESCHIS.

Se interzice arderea resturilor vegetale uscate, a miriştilor şi a paielor aflate pe câmp, cu excepţia situaţiilor deosebite când se vor lua măsuri de siguranţă necesară. Art. 85 din O.M.A.A. nr. 121/2000.

 Reguli la efectuarea secerişului şi la recoltarea cu combine din lan

Lucrările vor începe prin protejarea lanurilor faţă de drumuri, masive păduroase şi căile ferate cu care se mărginesc prin realizarea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâşii. Lăţimea fâşiilor de izolare va fi de 20 m faţă de drumuri şi masive păduroase şi de 50 m faţă de calea ferată.

Când recoltarea se va face cu combina din lan, paiele rezultate vor fi strânse în cel mult 1-2 zile, efectuându-se imediat aratul. Art. 86,88 din O.M.A.A. Nr. 121/2000.

Alimentarea maşinilor cu carburanţi

Depozitarea provizorie a carburanţilor şi lubrifianţilor necesari pentru lucrările de recoltare se face la o distanţă de minimum 100 m faţă de lanuri, cereale netreierate, paie, fân şi alte furaje, arii, bucătării, păduri şi cel puţin 50 m faţă de orice fel de construcţii şi clădiri sau cale ferată.

În vederea stingerii incendiilor din lanuri, se va proceda astfel:

Personalul care a observat incendiul va folosi mijloacele pe care le are la îndemână pentru înştiinţare şi alarmare.

Localizarea şi stingerea incendiului, folosindu-se după posibilităţi apă, utilaje, unelte şi alte mijloace iniţiale de intervenţie (mături din nuiele, pământ nisip etc.).

În raport de limitele suprafeţelor incendiate, existenţa obstacolelor naturale în calea propagării incendiilor şi pericolul pentru vecinătăţi se va proceda în primul rând la localizare prin crearea de zone de protecţie. Pentru crearea zonei de protecţie în cazul lanurilor se va cosi în jurul locului incendiat şi se va ara şi discui la marginea exterioară a zonei în care se coseşte, o fâşie lată de cel puţin 5 m. Raza zonei de protecţie se va stabili în funcţie de viteza de propagare a incendiului. Lăţimea arăturii în partea spre care bate vântul va fi de minimum 20 m. Cositul se va face în direcţia opusă vântului iar cerealele cosite vor fi imediat evacuate. Art. 92 din O.M.A.A. Nr. 121/2000.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Art. 96, pct. 9 din O.U.G. Nr. 195/2005.

Related Articles

Back to top button