Feb 14, 2017 Actualitate 0
Pentru înființarea unei pensiuni turistice în anul 2017 există cinci programe care acordă finanțare nerambursabilă, disponibile atât pentru mediul rural, cât și pentru mediul urban. Ajutorul nerambursabil ajunge la un milion de euro, însă sunt și finanțări pentru care nu se solicită o contribuție proprie.
Programele de finanțare aflate în derulare în prezent, dar și cele anunțate pentru perioada următoare, permit înființarea unor pensiuni turistice sau agroturistice, indiferent de viitorul amplasament al afacerii (rural sau urban).
Aceste programe de finanțare nu sunt, însă, destinate exclusiv investițiilor în domeniul turistic, fiind acceptate solicitări de finanțare pentru domenii de activitate dintre cele mai diverse. Cu alte cuvinte, întreprinzătorii care vor dori să obțină finanțare pentru o pensiune (agro)turistică vor intra în concurență cu cei care doresc să înființeze sau să modernizeze fabrici, cabinete medicale, activități de IT, activități de prestări servicii, etc.
Pensiunea turistică este “o structură de primire turistică, având o capacitate de cazare de până la 15 camere, totalizând maximum 40 locuri, funcţionând în locuinţele cetăţenilor sau în clădire independentă, care asigură în spaţii special amenajate cazarea turiştilor şi condiţii de pregătire şi de servire a mesei“, conform Ordinului Autorității Naționale pentru Turism (ANT) nr. 65/2013, ce stabilește regulile de clasificare a structurilor de primire turistică.
Conform aceluiași ordin, pensiunea agroturistică este “o structură de primire turistică, având o capacitate de cazare de până la 8 camere, funcţionând în locuinţele cetăţenilor sau în clădire independentă, care asigură în spaţii special amenajate cazarea turiştilor şi condiţiile de pregătire şi servire a mesei, precum şi posibilitatea participării la activităţi gospodăreşti sau meşteşugăreşti“.
Ordinul ANT nr. 65/2013 reglementează, printre altele, următoarele aspecte:
Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR) pune la dispoziția celor interesați două tipuri de finanțări nerambursabile pentru înființarea unor pensiuni agro-turistice. Este vorba de submăsurile 6.2 și 6.4. Nu au fost anunțate termene pentru lansarea acestor măsuri de finanțare, termenul așteptat fiind în prima jumătate a anului.
Prin intermediul PNDR 6.2, solicitanții pot solicita o finanțare de 70.000 de euro pentru înființarea unei pensiuni agro-turistice, cu respectarea următoarelor condiții:
Ajutorul financiar nerambursabil poate fi primit astfel:
În cazul în care valoarea de 70.000 de euro este insuficientă pentru înființarea unei pensiuni agro-turistice, PNDR oferă solicitanților interesați posibilitatea de a aplica pentru o finanțare de până la 200.000 de euro prin intermediul submăsurii 6.4.
În acest caz, finanțarea nu este 100% nerambursabilă, astfel că solicitantul va fi obligat să asigure 10% din valoarea eligibilă a proiectului, dar și toate cheltuielile neeligibile.
Spre deosebire de măsura 6.2, beneficiarul nu are libertatea de a include orice cheltuială în valoarea eligibilă, ci doar acele cheltuieli indicate în mod expres în ghidul solicitantului, precum:
Nu vor fi eligibile în cadrul acestei măsuri cheltuielile pentru salarii și contribuții sociale, achiziția de materii prime și mărfuri, plata utilităților, etc. Aceste cheltuieli vor fi suportate de către beneficiar din veniturile generate de societate, după finalizarea implementării și obținerea clasificării turistice.
În cadrul măsurii 6.4, beneficiarii nu sunt obligați să obțină o anumită cifră de afaceri, raportată la valoarea finanțării primite.
Obținerea unei finanțări de până la 200.000 de euro prin intermediul PNDR 6.4 presupune:
Investițiile în pensiunile turistice din spațiul urban sunt posibile prin intermediul Programului Operațional Regional (POR) măsura 2.1.A destinată microîntreprinderilor.
Sunt eligibili solicitanții care au cel puțin un an fiscal integral de la momentul înregistrării la Oficiul Registrului Comerțului. Aceștia își pot moderniza activitatea pe care deja o desfășoară, sau pot alege să înființeze o activitate nouă în cadrul firmei.
Astfel, această linie de finanțare permite atât modernizarea unei pensiuni existente, cât și înființarea unei pensiuni sau agro-pensiuni noi.
Ajutorul financiar nerambursabil ce poate fi acordat este cuprins între 25.000 de euro și 200.000 de euro, iar contribuția proprie a solicitantului este de cel puțin 10% din valoarea eligibilă a proiectului. În cazul în care solicitantul își asumă o contribuție proprie mai mare, proiectul va fi punctat suplimentar, sporindu-și astfel șansele de a primi finanțare.
Această măsură de finanțare a fost explicată aici și aici.
La fel ca și în cazul investițiilor rurale realizate prin PNDR 6.2, ajutorul financiar nerambursabil se acordă sub forma decontării investiției, după ce ea a fost realizată, în întregime sau pe etape, de către beneficiar din fonduri proprii.
Apelul de proiect pentru măsura POR 2.1.A – microîntreprinderi este activ în acest moment, iar proiectele se pot depune până cel târziu în data de 27 aprilie 2017, ora12:00.
O altă linie de finanțare din cadrul POR este 2.2, destinat investițiilor realizate de către microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri).
Apelul de proiecte va deveni activ în data de 23 februarie la ora 12:00, iar termenul limită este 23 august 2017, ora 12:00.
Cine poate depune proiecte?
Următoarele categorii de beneficiari sunt eligibili în cadrul acestui apel de proiecte:
Prin intermediul acestei linii de finanțare se va acorda sprijin financiar nerambusabil cuprins între 200.000 de euro și un milion de euro.
În cadrul acestei linii de finanțare se vor deconta cheltuielile eligibile într-un procent diferențiat, astfel:
Proiectele ce urmează a fi implementate în Regiunea Vest au un procent de decontare mai scăzut față de restul regiunilor cu 15%, ca urmare a faptului că această regiune este mai dezvoltată decât celelalte.
Finanțarea prin intermediul măsurii 2.2. este permisă atât pentru activități deja desfășurate, cât și pentru înființarea unor activități noi în cadrul întreprinderilor. La fel ca și în cazul POR 2.1.A, solicitanții trebuie să aibă cel puțin un an fiscal integral pentru a putea depune proiecte. Sursa: avocatnet.ro
Dec 08, 2023 0
Dec 06, 2023 0
Dec 01, 2023 0
Nov 24, 2023 0
Dec 08, 2023 0
Dec 06, 2023 0
Dec 01, 2023 0
Nov 24, 2023 0