Actualitate

Normele de aplicare la Programul “Prima chirie” prin care șomerii angajați la mai mult de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu primesc o primă de relocare, puse în dezbatere publică

Programul de Guvernare 2017-2020 prevede, la Capitolul „Politici publice în domeniul Muncii și Justiției sociale”, introducerea Programului „Prima chirie” prin care se are în vedere stimularea mobilității forței de muncă. Ca urmare, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Guvernul României a aprobat, în luna ianuarie 2017, Ordonanța de Urgență nr.6/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative precum si pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial nr. 62/25.01.2017.

Potrivit acestei ordonanțe de urgență, se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj o primă de relocare, pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care îşi au domiciliul sau reședința şi ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.

Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către acestea în situația în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora nu depășesc suma de 5.000 lei/lună și este în cuantum de 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (chirie și utilități) în noul domiciliu sau noua reședință, dar nu mai mult de 900 de lei.

Prima de relocare se acordă, la cerere, lunar, pe o perioada de cel mult 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni și nu se cumulează cu alte prime de mobilitate prevăzute de lege.

Asigurarea implementării cu succes a măsurii destinate stimulării mobilității forței de muncă acordată tuturor șomerilor înregistrați la nivel național, indiferent de domiciliu sau reședință, conduce la reducerea disparităților intra și interregionale în materie de ocupare a forței de muncă, în vederea diminuării şomajului şi creşterii gradului de ocupare pe piața muncii.

Documentul poate fi consultat aici:   http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/4769-2017-02-24-hg-nm-l76din2002

Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.ro în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site (24.02.2017-05.03.2017).

Compartimentul  Comunicare, Secretariatul Consiliului Consultativ și EURES

Related Articles

Back to top button