Ședință maraton de 3 ore a Consiliului Local Călărași/Opoziție versus Putere
Miercuri, 24 august, consilierii locali călărășeni s-au întrunit în prima lor ședință ordinară, de la preluarea mandatelor. Au avut pe ordinea de zi de dezbătut 18 proiecte de hotărâre propuse de executivul Primăriei Municipiului Călărași, discuțiile purtându-se pe parcursul a aproape 3 ore. Asta deși cu două zile înainte, aceiași consilieri locali s-au întâlnit în comisiile de specialitate, unde au discutat fiecare proiect de hotărâre.
În primul rând, aproape o oră au avut loc interpelări. Una dintre ele a fost făcută de câțiva invitați prezenți în sală, reprezentanți ai Asociației de sprijin a persoanelor cu handicap din Călărași, care au cerut ajutorul Consiliului Local pentru găsirea unei soluții ca și copiii cu vârste de sub 4 ani să beneficieze de ajutor medical din partea Centrului de zi pentru persoane cu handicap, din subordinea Direcției de Asistență Socială a Primăriei Călărași. Viceprimarul Dragoș Coman a intervenit în discuții, punctând faptul că deja se găsise o soluție în privința unei fetițe de doi ani și jumătate cu dizabilități care are nevoie de ședințe de kinetoterapie. Intervenția invitaților din sală a fost însă productivă, în sensul în care s-a stabilit să se investească în Centrul de zi pentru persoane cu handicap, pentru extinderea lui și obținerea acreditării și pentru copiii cu vârstă de până la patru ani.
Apoi au apărut interpelările unor consilieri locali. S-a vorbit despre puțurile forate, consilierul local Mircea Buzea cerând o situație la zi a investiției. Aici a punctat primarul Daniel Drăgulin, care a menționat că există un litigiu între constructor și Compania Națională de Investiții, cea căreia îi aparține proiectul și, ceea ce e cel mai important, din analizele efectuate, apa ce va fi extrasă este sulfuroasă și va avea nevoie de o pretratare care nu a fost inclusă în proiect. A existat un dialog pe această temă cu fostul primar Nicolae Dragu, actual consilier local, care insistă că apa este de o calitate superioară și că municipiul Călărași are nevoie de această sursă de apă.
Consilierul local PSD Dumitru Ariciu a fost un alt ales care s-a înscris la interpelări. A cerut explicații vizavi de termenul de finalizare al scuarului de pe Prelungirea București. Discuțiile au făcut deliciul ”publicului”, Nicolae Dragu cerând să fie aduși înapoi cei 10.000 sau 20.000 de trandafiri, că nu își mai amintea exact numărul, pe scuar. Degeaba i s-a explicat că a fost vorba, înainte de demararea lucrărilor pe scuar, de relocare a aproximativ 2.500 de trandafiri, Nicolae Dragu a ținut morțiș să se contrazică cu executivul Primăriei.
O interpelare serioasă și care merită salutată a avut-o consilierul local PSD Silvia Mândruțescu, una din cele mai pregnante voci ale opoziției din forul local, care a făcut apel la un efort comun în sprijinul comunității călărășene.
Dezbaterea ordinii de zi a adus, în prim plan, alte conflicte între opoziția PSD-PDS și executivul PNL al municipiului Călărași. S-au dus ”lupte” pe desemnarea reprezentanților Consiliului Local în Consiliile de administrație ale școlilor, în cele din urmă proiectul fiind amânat pentru ședința următoare.
Dar cele mai mari discuții s-au purtat pe marginea organizării Zilelelor Municipiului Călărași, programate pentru weekendul 1-2 octombrie. În primul rând PSD a cerut reducerea bugetului de la 400.000 de lei la 330.000 de lei. Amendamentul i-a dat prilejul fostului primar Dragu să propună 30.000 de lei pentru editarea unei cărți (deși temei legal nu se știe dacă există), dar și alți 50.000 de lei pentru reabilitarera statuii lui Corneliu Coposu, de lângă Gara Călărași. Banii ca banii, dar cele mai acute discuții au fost cele legate de locul de desfășurare a Zilelelor Municipiului. Dumitru Ariciu a fost cel care a aprins fitilul, printr-un amendament ca manifestările să se mute în Parcul Dumbrava. Discuțiile au escaladat în așa manieră încât primarul Daniel Drăgulin a fost tentat să retragă proiectul și să anuleze Zilele Municipiului. În cele din urmă, înțelegând probabil că mutarea manifestărilor în Dumbrava ar însemna compromiterea evenimentului, consilierul local PSD Alexandru Chiriță, a mai făcut un amendament prin care bugetul să fie redus la 330.000 de lei și prin care să fie lăsată echipa de organizare să mențină programul pe care îl are în plan.
Una peste alta au fost 3 ore de discuții intense și probabil că ședințele maraton se vor repeta lună de lună în această legislatură locală.