Sep 19, 2016 Actualitate 0
Concursurile pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar se vor desfășura, începând din toamna aceasta, potrivit unei noi metodologii. Candidații care vor să ocupe funcțiile vacante scoase la concurs vor susține o probă scrisă cu subiecte unice la nivel național, precum și un interviu și o evaluare a CV-ului. Înscrierile se pot face până la începutul lunii octombrie, iar prima probă este programată pentru data de 12 octombrie.
Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar în 2016 se va desfășura potrivit Ordinului Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS) nr. 5080/2016 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar. Acesta a fost publicat înMonitorul Oficial, Partea I, nr. 704 din 9 septembrie 2016 și se aplică de la data apariției.
Odată cu intrarea în vigoare a ordinului, se stabilește faptul că aceste concursuri se vor organiza în perioadele stabilite de MENCS. Așa cum reiese din prevederile metodologiei, aceasta se aplică, în egală măsură, unităților de învățământ de stat, cât și celorparticulare acreditate/autorizate, iar funcțiile pentru care se organizează concurs trebuie să fie anunțate de inspectoratele școlare în presa locală și centrală, precum și pe site-ul propriu, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de prima zi a sesiunii de concurs.
După cum a fost stabilit de către MENCS, concursul va avea o componentă națională și una locală. Prima componentă presupune susţinerea unei probe scrise, care constă în rezolvarea unui test-grilă cu subiecte elaborate de MENCS. Ulterior, la nivelul comisiilor judeţene, dar și în prezența unor observatori trimiși de minister, candidaţii vor susţine alte două probe: analiza CV-ului, respectiv un interviu în fața comisiei de concurs, în care se apreciază scrisoarea de intenție, calitatea și susținerea de către candidați a ofertei manageriale și a unui plan operațional pentru un an. De asemenea, fiecare candidat din concurs trebuie să știe că toate probele sunt obligatorii.
Pentru fiecare probă de concurs, punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a probei este de 35 de puncte. Sunt declarați „admiși” candidații care au realizat un punctaj de cel puțin 35 de puncte pentru fiecare probă și, din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel puțin 105 puncte.
Primul concurs care se va desfășura după noile reguli este cel din toamna aceasta. Potrivit deciziei MENCS, probele se vor desfășura după cum urmează:
La data de 18 noiembrie vor fi afișate rezultatele inițiale, între 21 și 23 noiembrie se vor putea depune contestații, iar până pe 9 decembrie vor apărea rezultatele finale. Apoi, pe 16 decembrie va avea loc validarea, în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar, a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister.
Notă: Inspectoratele școlare au obligația de a amenaja centre speciale pentru desfășurarea probei scrise, care să fie dotate cu infrastructura și logistica necesare, precum și cu camere de supraveghere audio-video funcționale, în care să poată susține proba scrisă toți candidații, inclusiv cei care candidează pentru școlile și grădinițele particulare.
Potrivit deciziei MENCS, dosarele pentru concursul din toamna aceasta se depun electronic, pe platforma informatică dedicată, până pe 2 octombrie. În principiu, persoanele care vor să candideze pentru unul dintre posturile de director/director adjunct vacante trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiții:
Pentru a ușura procedura de înscriere a candidaților în concurs, dosarele se vor depune online, pe platforma informatică dedicată, potrivit Procedurii de înscriere electronică, numai până pe 2 octombrie. Procedura de depunere presupune parcurgerea, în această ordine, a următoarelor etape:
Dacă o persoană dorește să candideze pentru funcția de director sau de director adjunct la mai multe unități de învățământ, aceasta trebuie să depună cereri pentru fiecare funcție în parte, respectiv pentru fiecare unitate de învățământ pentru care candidează.Concret, dosarul de înscriere pe platforma electronică MONMedu trebuie să conțină obligatoriu următoarele documente:
Notă: Directorul și directorul adjunct nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcția de președinte sau vicepreședinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, județean sau național. Sursa:avocatnet.ro
Sep 18, 2017 0
Oct 13, 2016 0
Dec 08, 2023 0
Dec 06, 2023 0
Dec 01, 2023 0
Nov 24, 2023 0