Peste 100 salvatori au intervenit în cazul accidentului rutier produs pe A2, km 67, soldat cu 4 morți și peste 50 de răniți
Mai mulţi şoferi, implicaţi în carambolul de ieri, de pe Autostrada Soarelui, au rămas fără permisele de conducere. 4 oameni au murit şi alţi peste 50 au fost răniţi în acest accident. Între timp, ancheta avansează – poliţiştii au aflat că prima maşină lovită circula pe a doua bandă cu jumătate din viteza minimă obligatorie.
Peste 100 salvatori au intervenit în cazul accidentului rutier produs pe Autostrada A2, km 67, în care au fost implicate 32 mașini, dintre care 2 microbuze care transportau persoane și un camion.
În accident au fost implicate 60 de persoane, dintre care patru victime au decedat, peste 50 fiind transportate la spitale, iar alte 16 au refuzat transportul. Persoanele care acuzau afecțiuni medicale au fost transportate de urgență la Spitalul din Lehliu și la unități medicale specializate din București (Spitalul Floreasca, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Bagdasar Arsene, Spitalul Sf. Ioan, Spitalul Universitar, Spitalul Elias și Spitalul Județean Ilfov).
Pentru gestionarea situației, imediat după anunțarea evenimentului (sâmbătă, ora 08.37), la nivelul județului Călărași a fost activat Planul Roșu de Intervenție, fiind alertate echipaje specializate din Călărași, precum și de la ISU București-Ilfov, Ialomița și Constanța.
Totodată, au fost prealertate spitalele care dețin unități de primiri urgențe din București, pentru a fi în măsură să primească răniții.
La fața locului au acționat 94 de pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (ISU Călărași, ISU București-Ilfov, ISU Ialomița și ISU Constanța) și 9 medici de la Spitalul de Urgenţă Floreasca și Unitățile de Primiri Urgențe Călărași și Ialomița, fiind implicate 12 echipaje de prim ajutor SMURD, o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD, 3 pentru descarcerare, 1 spital mobil, 5 autospeciale de transport personal și victime multiple, o autospecială de stingere cu modul de prim ajutor și 10 ambulanțe ale Serviciilor de Ambulanţă din județele Ialomița, Călărași, Constanța și București-Ilfov.
De asemenea, la locul accidentului au intervenit și polițiștii rutieri pentru asigurarea accesului echipelor de intervenție.
Intervenția de urgență a fost realizată în sistem integrat fiind demarate procedurilor specifice situaţiilor de accidente cu victime multiple. Acțiunile salvatorilor s-au derulat în condiții dificile, având în vedere condițiile meteorologice de ceață densă și vizibilitate redusa.
După ce au analizat o parte din probe şi au citit declaraţiile date de unii şoferi, poliţiştii au reţinut câteva permise celor care nu ar fi condus prudent şi ar fi stat prea aproape de maşinile din faţa lor.
După ce au făcut cercetarea la locul accidentului, poliţiştii şi-au dat seama că aceasta maşină a fost prima lovită. Şoferul a declarat că a circulat pe a doua bandă, dar cu o viteză mică, de 20 – 3o de kilometri la oră.
Potrivit legii, viteza minimă pe autostradă este de 50 de kilometri pe oră. Teoretic, bărbatul care a condus maşina de şcoală ar putea fi tras la răspundere pentru că nu a respectat-o. Procurorii au deschis dosar penal pentru omor din culpă şi vătămare corporală. Ei aşteaptă acum rezultatul analizelor de sânge, dar şi diagnosticul medicilor pentru cei peste 20 de răniţi internaţi în spitalele din Bucureşti.
Zeci de şoferi sunt chemaţi să dea declaraţii la poliţie. Primele cauze care au provocat ieri coliziunea în lanţ s-au conturat însă: viteza prea mare cu care au condus şoferii pe o ceaţă groasă, care abia îi lăsa să vadă la 20 de metri.
Din primele cercetări reiese că primul şofer care a fost implicat în accidentul de sâmbătă, pe autostrada A2, un instructor auto, spune că se afla pe banda a doua a autostrăzii şi a redus viteza până la 30 de kilometri pe oră atunci când a constatat că vizibilitatea este foarte slabă din cauza ceţii, iar panourile de avertizare recomandau reducerea vitezei.