Știați că aspartamul (E951) se regăsește și în : berea cu fruct, pastilele de supt și plicurile de răceală?
Conform noilor Cercetări ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, îndulcitorii fără zahăr nu sunt factori dietetici esențiali și nu au valoare nutritivă. Consumatorii ar trebui să reducă cu totul consumarea produselor cu indulcitori fara zahar, pentru a-și îmbunătăți sănătatea.
Indulcitorii fără zahăr printre care și aspartamul, nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii. Rezultatele obtinute ca urmare a cercetarilor realizate,mentioneaza, de asemenea, că pot exista efecte nedorite potențiale de la utilizarea pe termen lung a acestor indulcitori, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.
Aditivul E951, aspartamul este un aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă. Este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, comparând cantități egale din cele două substanțe.
Este folosit peste tot în lume ca substitut al zahărului în băuturi, cereale, gumă de mestecat fără zahăr, sucuri dietetice și tablete de îndulcitor.
Aspartamul a fost descoperit accidental în anul 1965 în timpul unor sinteze farmaceutice.
Un raport din 1996 a sugerat că există o legătură între aspartam și creșterea numărului de tumori cerebrale.
Un produs alimentar care conține aspartam pe etichetă trebuie să aibă următoarele mențiuni: „consumul excesiv poate avea efecte laxative”, și „conține o sursă de fenilalanină”.
Conform studiilor realizate de InfoCons, aspartamul a fost identificat în produse precum
Plicuri de raceala;
Pastile de supt;
Berea cu fruct;
Guma de mestecat ;
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, rata obezității s-a triplat din 1975 și până în prezent. În anul 2016, mai mult de 1.9 miliarde de adulți cu vârsta cuprinsă între 18 ani și peste, erau supraponderali, dintre aceștia, mai mult de 650 milioane persoane erau obeze. Altfel spus, în anul 2016, 39% din adulții cu vârsta de peste 18 ani erau supraponderali, în timp ce 13% erau obezi.
Cu ajutorul Aplicației Gratuite InfoCons, consumatorii pot alege ei pentru ei, ce mănâncă, în limba maternă, fiind disponibilă în 33 de limbi, printr-o simplă scanare a codului de bare, în urma căreia afla instant direct pe telefonul mobil:
Afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare în limba selectată
Ingredientele din produsul scanat
Numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită;
Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produl scanat;
Valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii);
Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă);